Сум чул дека не крштевате мали деца. Дали е тоа вистина?

Да, вистина е! Чинот на крштевање подразбира свесно прифаќање на Исус Христос за свој Спасител и Откупител, прифаќање дека Тој на крстот бил распнат и за мене, и дека преку неговата жртва ми се нуди проштевање на гревовите и право на вечен живот.

Вака стои запишано во Библијата: „Одете и направете ги сите народи мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сe што сум ви заповедал!“ (Матеј 28,19). Едно бебе не е во состојба да ја разбере оваа порака, затоа адвентистите, како и првите христијани, се крштеваат возрасни - кога ќе можат свесно и доброволно да посакаат да станат Христови ученици.

Што се однесува за малите дечиња, согласно со библиските примери, адвентистичките родители ги носат во црква на посветување - еден вид на барање посебен благослов од Бога за заштита и Божја помош во процесот на одгледување и воспитување на детето во христијански дух.

 

САКАМ ДА ПРАШАМ...
Доколку имате некое свое прашање кое не е опфатено во содржините кои ви ги изнесуваме или пак за некое од нив би сакале поподробно објаснување, Ве молиме пополнете ги полињата подолу. Ќе се потрудиме во најкраток можен рок да ви одговориме.

вашето прашање:

е-mail:

 Времето и знаците
Книга во која се разрешени бројни прашања и дилеми преку одговори исцрпени од Библијата како единствено вистинско мерило...
 
повеќе


 
Адвентистите во Светот Адвентистите во Македонија Верувања Литература Здрав живот Детско катче Најчести прашања Контакти
Почетна страна | Врати се на почетокот од оваа страна | Препорачај ја странава на пријател

Дизајн на сајтот и подготовка на дел од текстовите: Лазар Томовски. Веб дизајн и веб програмирање: Тони Матев
Лектура и подготовка на дел од текстовите: Никола Тасевски. Коректура: Драган Лазески.
Соработка: Михајло Гурев, Никола Христовски. Одговара: Томе Трајков