АКТИВНОСТИ НА СВЕТСКО НИВО НИЗ БРОЈКИ *
ВЕРНИЦИ, ЦРКВИ И ВРАБОТЕНИ ВО ЦРКВАТА
Крстени - возрасни верници 15,660,347
Месни цркви 64,017
Вкупно активно вработени во црковните институции 201,103
Од нив ракоположени проповедници 15,916
МИСИЈА ВО СВЕТОТ
Вкупен број земји во светот признати од ОН 230

Земји во кои дејствуваат адвентистите
(и во Р. Македонија)

201
Број на јазици на кои проповедаат (и на македонски) 892
ОБРАЗОВНА ПРОГРАМА
Високообразовни установи 107
Средни училишта 1,577
Основни училишта 5,716
Вкупно училишта и факултети 7.400
ЗДРАВСТВЕНО ДЕЛО
Фабрики за здрава храна 24
Болници и санаториуми 168
Клиники и здравствени центри 433
Авиони и бродови во здравствена служба 10
Старски домови, пензионерски центри 130
Домови за сирачиња и детски домови 33
Посети на пациенти 14,171,454
Медија центри 10
ИЗДАВАЧКА ДЕЈНОСТ
Издавачки куќи (една во Р. Македонија) 62
Ополномоштени литерарни евангелисти 6,464
Јазици на кои се печати
(вклучително и на македонски)
362
ХУМАНИТАРНА ДЕЈНОСТ (АДРА)
Земји и региони во кои АДРА делува 125
Вкупно остварени проекти

2,923

Вкупна доделена помош $420,590,744

* Податоците во оваа табела се од февруари 2009

 

 

Ви препорачуваме

Патот кон христа
Бестселер кој не смеете да си дозволите да изостане од вашиот избор на христијанска литература...
 
повеќе


Светот по 2000-та
дело на повеќе автори во кое тие се соочуваат со предизвиците што постојат и што допрва му претстојат на човештвото...
 
повеќе 
Адвентистите во Светот Адвентистите во Македонија Верувања Литература Здрав живот Детско катче Најчести прашања Контакти
Почетна страна | Врати се на почетокот од оваа страна | Препорачај ја странава на пријател

Дизајн на сајтот и подготовка на дел од текстовите: Лазар Томовски. Веб дизајн и веб програмирање: Тони Матев
Лектура и подготовка на дел од текстовите: Никола Тасевски. Коректура: Драган Лазески.
Соработка: Михајло Гурев, Никола Христовски. Одговара: Томе Трајков